Sesongen over. Nå venter EHL sesong!!!      |    SISTE NYHETER:     FOR EI LYS FREMTID I NORD!    |    Renta går inn som sponsor av hockeyskolen!    |    Hektisk uke etter opprykk!    |    Mental trening som verktøy for å øke prestasjonene.

Mental trening som verktøy for å øke prestasjonene.

24.03.2024
Mentaltrener Astrid Lauritzen
Mentaltrener Astrid Lauritzen

Det har lenge vært kjent at toppidrettsutøvere og toppledere med krevende jobber benytter mental trening, coacing og andre verktøy for å stå i krevende situasjoner og prestere på et høyt nivå. 

-Alle som jobber i en prestasjonskultur, om det er innen idrett ellet business, vet at det er små marginer og justeringer som skiller suksess og fiasko, første eller andre plass. Vi kan trygt skrive under på at den jobben Astrid har gjort for laget har løftet våre prestasjoner mange hakk i riktig retning de snart 2 sesongene vi har jobbet sammen, forteller Daglig leder Øystein Haugen.

-Når Narvik Hockey satte seg ned for å se på hva vi kunne gjøre bedre, eller mer av, kom dette med å jobbe med hele idrettsutøveren raskt opp som et tema, og vi konkluderte med at her ligger det et potensial. Og gjennom en god hockey-venn, Karl Aksel Vik, kom vi i kontakt med Astrid Lauritzen som i dag jobber i BEDRIFTSKOMPETANSE. Hun har mange års erfaring med faget, er utdannet mentaltrener og coach, i tillegg til en utmerket foredragsholder, forteller Øystein entusiastisk.

 Hun ble raskt en del av teamet rundt elite laget vårt og har jobbet meget godt både med gruppen, men også individuelt med mange av lagets spillere

-Jeg opplevde nok en viss skepsis hos enkelte når vi presenterte våre tanker, og hørte blant annet; «vi kan jo se hva vi får tid til». Men når alle fikk møte Astrid og fikk høre hennes tanker, ble de nysgjerrige og det oppsto også her en god kjemi. Hun ble raskt en del av teamet rundt elite laget vårt og har jobbet meget godt både med gruppen, men også individuelt med mange av lagets spillere, kan Haugen fortelle.

-Første møte med spillerne i Narvik Hockey var jeg ekstra spent på. Jeg hadde hørt mye om den røffe kulturen i ishockey og lurte på hvordan dette skulle gå. Det har vært en fantastisk reise og jeg har blitt tatt godt imot. For å prestere på høyt nivå så trenger du å kjenne deg selv, forstå dine følelsesmessige reaksjoner og vite hva som er viktig for deg. Robusthet og trygghet er en konsekvens av ett godt selvbilde og en god selvfølelse, og det er en kontinuerlig jobb, forteller vår mentaltrener, Astrid Lauritzen.

-Å bli kjent med denne kulturen har vært både lærerikt og inspirerende. Jeg mener andre idretter virkelig kan lære av ishockey, der sutrekulturen har null plass og de virkelig står opp for hverandre i tykt og tynt, fortsetter hun.

-Det har også vært inspirerende å jobbe sammen med en offensiv daglig leder som har store ambisjoner for klubben og en trener som er god på å bygge relasjoner og har forstått at de myke verdiene også skal ha en viktig plass i en prestasjonskultur, kan hun fortelle.

Fredrik, Øystein og Astrid
Fredrik, Øystein og Astrid

-Vi har jobbet godt sammen og Astrids arbeid med å forberede spillere og gruppen inn mot viktige og avgjørende kamper har betydd veldig mye. Det er krevende å håndtere det mentale presset som kan oppstå, og i en god prestasjonskultur tar man i bruk verktøy for å håndtere dette også, forteller hovedtrener Fredrik Glader.

Vi er veldig glade for at vi engasjerte Astrid og håper hun er med oss neste sesong også 

Hun har utviklet enkelt spillerne og også vært en viktig faktor til å skape ro og harmoni i gruppen. Vi er veldig glade for at vi engasjerte Astrid og håper hun er med oss neste sesong også, avslutter Fredrik .

-Gjennom snart 9 år med tusenvis av samtaler så begynner jeg å kjenne at jeg har den erfaringen jeg trenger for å kunne jobbe på ett høyt nivå, jeg har fått mange ulike referansepunkter fra mange ulike kulturer både innenfor idrett, men også innenfor næringslivet.

Det er viktig for meg å presisere at det er spillerne/medarbeiderne som gjør jobben og sammen med treneren/lederen, så leverer de gode resultater. En god trener som er god på ledelse er det aller viktigste for at teamet skal fungere godt. Derfor har det vært veldig inspirerende å få kombinere og jobbe med lederutvikling og mental trening i Bedriftskompetanse. Når jeg coacher ledere så passer jeg på å dele så mye kunnskap om mental trening jeg klarer så de både kan lede og gjøre medarbeiderne sine mentalt robuste, forteller Astrid og smiler.

-Vår lille felles frykt for at spillerne ikke ville slippe Astrid inn i gruppen var helt ubegrunnet, jeg tror faktisk det er en styrke å ha en kvinne i denne rollen. Vi så raskt at gruppen åpnet seg opp til henne, og ifølge Astrid også individuelt. Vi har som sagt tatt ut positive marginer her og har et sterkt ønske om å videreføre samarbeidet neste sesong også, kan Øystein fortelle.

-En av Astrids styrker som mental trener er at hun kan være veldig tydelig når det trengs, både med trenere og spillere, men hun gjør det på en måte som skaper trygghet og aksept, slik at man frigjør ressurser og fokuserer på de rette tingene. Hun har også høye forventninger til seg selv og de hun jobber med, forteller Øystein

-Ja, det stemmer at jeg forventer, men det er på oppgaver som spilleren selv kan kontrollere. Jeg har selv vokst opp med høye forventninger til hardt arbeid og det betyr jo kun at noen har tro på deg og ønsker at du skal lykkes

De siste årene har jeg også fått jobbet med mental trening innenfor næringslivet og det mener jeg kommer til å bli større og større behov for i fremtiden. Omgivelsene er i konstant endring og vi trenger gode verktøy for å kunne lede oss selv, mestre presset og bli god på å justere egen totalbelastning. Dette er noe jeg brenner for og i Bodø har jeg vært så  heldige at flere bedrifter har latt meg få muligheten og det har gjort at jeg har fått utviklet ett godt konsept også for næringslivet

 Jeg ser også den positiviteten og planlagte veksten i Narvik, og stiller meg gjerne til disposisjon for bedrifter som ønsker å utvikle egne ledere og ansatte, 

-Narvik Hockey har fått en stor plass i hjertet mitt og jeg både håper og ønsker å fortsette den jobben vi har startet sammen i klubben. De gode tilbakemeldingene jeg får fra spillere, trener og støtteapparat motiverer meg veldig. Jeg ser også den positiviteten og planlagte veksten i Narvik, og stiller meg gjerne til disposisjon for bedrifter som ønsker å utvikle egne ledere og ansatte, avslutter Astrid.

Les mer om Astrid Lauritzen: HER